2014-12-16 15:08:50• hírek • MTI

Megtámadtak egy iskolát Pesavarban, sokan meghaltak

Tálib fegyveresek megrohamoztak kedd délelőtt egy állami katonai iskolát a Pakisztán északnyugati részén található Pesavarban, s megöltek több mint száz diákot és tanárt.

Egy helyi rendőrtiszt elmondta, hogy a katonai egyenruhába öltözött szélsőségesek az épületbe lépve találomra lövöldözni kezdtek, majd legkevesebb 500 tanulót és tanárt túszul ejtettek. Az iskola diákjai 10 és 18 év közöttiek.

A hadsereg egységei gyorsan a helyszínre érkeztek, a pakisztáni tv felvételei szerint katonák vették körbe az épületet, és a hatóságok lezárták a környéket. A hadsereg egy közleményében később azt tudatta, hogy a tanulók és tanárok többségét kimenekítették, de "sokan" közülük meghaltak. Két támadót megöltek a biztonsági erők, egyik társuk pedig felrobbantotta magát - mondta el Haibár-Pahtunhvai tartomány főminisztere. A Reuters brit hírügynökség legfrissebb jelentése szerint a hadsereg a "hatodik" támadóval is végzett, és befejezte a túszok kiszabadítására indított műveletet. A helyi rendőrség két illetékese később arról tájékoztatta az AFP hírügynökséget, hogy minden támadó halott.

A Tehrik-e Talibán Pakisztán (TTP) nevű tálib ernyőszervezet egyik szóvivője, Mohamed Kuraszáni az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy az iskolába csoportjuk öngyilkos merénylői hatoltak be, de azt az utasítást kapták, hogy a diákoknak ne ártsanak, kizárólag az intézet katonai személyzetét vegyék célba. A tálibok az oktatási intézmény elleni támadással elmondásuk szerint azt bosszulták meg, hogy a hadsereg offenzívát indított ellenük az Afganisztánnal határos észak-vazirisztáni törzsi területen, és a műveletben a tálib harcosokon kívül a nőket és gyerekeket is célba veszik.

A szóvivő elárulta: a véres akciót megelőzően kinyomozták, hogy a pakisztáni hadsereg számos magas rangú tagjának gyereke a szóban forgó pesavari iskolába jár, és a támadással éppen az volt a céljuk, hogy a pakisztáni katonatisztek is megtapasztalják azt a szenvedést, amit akkor érez az ember, ha szeretteit megölik. Mint mondta, számtalanszor kérték már a hadsereget, hogy szüntesse be a tálibok elleni hadjáratát.

Navaz Sarif pakisztáni kormányfő elítélte és "nemzeti tragédiának" nevezte támadást, s kijelentette, hogy a bűnösöknek nem kegyelmeznek. A pakisztáni hadsereg júniusban indított hadjáratot az észak-vazirisztáni és haibár-pahtunhvai törzsi területeken működő szélsőségesek ellen. A légicsapások és a szárazföldi műveletek a hivatalos adatok szerint eddig már több mint ezer halálos áldozatot követeltek.

A szomszédos India kormányfője, Narendra Modi elítélte a tálib csoport támadásának "rettenetes brutalitását", és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: